Inspiratie, tips en adviezen voor de belangrijkste vrouwen van Nederland

Boldness of MOED(ER)

Het woord moeder is de overtreffende trap van moed. Deze rol op je nemen getuigt van moed. De definitie van MOED is de durf om iets moeilijks te doen. De bereidheid de confrontatie aan te gaan met lichamelijke pijn, tegenslag, levensbedreiging, onzekerheid, angst en intimidatie.

Was dat de associatie met moeder-zijn die jij had?

Toen jij besloot voor het moederschap te gaan: Waar koos jij toen eigenlijk voor? Had je enig idee wat het inhield? Wat je kon verwachten?

Ik persoonlijk niet. Ik had als klein meisje al een OERDRANG, een instinct voor het moederschap. Uren speelde ik met poppen. Liep door de tuin met een kussen onder mijn trui als zwangere poppenmama de wagen vol poppenkinderen voort te duwen. Ik ging op in de droomwereld die ik hoopte ooit in het echt mee te maken. Ik was acht en er van overtuigd dat ik een geboren moeder was. Een natuurtalent. 

En nu dertig jaar later voelt dat wel anders. 

Ik zie mijn beperkingen, heb er soms echt last van dat het beeld wat ik voor ogen had niet binnen mijn bereik lijkt. De afgelopen 10 jaar heb ik voortdurend moeten schakelen tussen mijn verwachtingen en de realiteit. Vooral de verwachtingen van mijzelf. De ambities die ik had, en heb, lijken soms mijn grootste vijand.

Een goede en liefdevolle moeder zijn en daarnaast ook nog “iemand” zijn. Iemand die er toe doet. Die succes heeft in haar leven. Die mooie mensen en spullen om zich heen heeft verzameld en bijdraagt aan de wereld. Dat is toch wat we allemaal willen? Of toch niet?

Het zijn keuzes

Keuzes die je vaak in deze fase van je leven maakt op basis van wat je kent. Het voorbeeld dat je thuis kreeg, de mensen waar je mee omgaat, de omgeving waarin je leeft. 

Hoe bewust zijn deze keuzes eigenlijk? Want wat voor mij normaal is, is voor iemand uit Afrika helemaal niet normaal om maar een voorbeeld te noemen. De norm wordt bepaald door de samenleving en dus eigenlijk niet door jezelf. Maar wat nou als die norm helemaal niet past bij jou? Dan wordt het tijd om keuzes te gaan maken. 

Stevige keuzes. Vanuit MOED.

In 2016, mijn kinderen waren toen 2,4 en 6, nam ik mijn eerste stevige beslissing. Ik zei mijn baan op. Ik voelde aan alles dat de omgeving waarin ik zat en de werkzaamheden die ik verrichtte niet meer bij mij paste. En het gekke was dat mijn hoofd dit nog niet kon volgen. Want ik had het toch goed voor elkaar? Een parttime baan naast de deur, bij een jong, ambitieus bedrijf met mogelijkheden om te ontwikkelen. Wat is daar nou niet passend aan? Het ging over de regie in mijn leven pakken.  Ik moest gaan staan, vanuit mijn eigen authenticiteit, autonomie gaan pakken. Het voelde vreselijk eng, maar ook goed. Nu ging IK bepalen hoe mijn leven eruit mocht zien.

Kort daarna sprak ik met mezelf af ja te zeggen op alles dat ik eng vond. Ik maakte er een spel van door mezelf er continu op uit te dagen. Zo sprong ik op vakantie van een 8 meter hoge rots, liet ik een vogelspin over mijn hand lopen en leerde ik op een feestje vuurspuwen. En weet je wat er gebeurde? Ik kreeg er steeds meer schik in. Ja zeggen tegen dingen die werkelijk mijn lijf liet shaken van angst. Het bracht me niet alleen plezier. Het leerde me ook om niet te luisteren naar mijn hoofd, die beschermer die me zolang klein had gehouden. Het leerde me dat ik tot veel meer in staat was dan ik dacht. Het gaf me zelfvertrouwen en de moed om dit niet alleen privé, maar ook zakelijk toe te passen. Mijn comfortzone groeide waardoor ik en mijn bedrijf groeide. En het allermooiste: 

Het ging allemaal op MIJN MANIER.

Dus lieve dappere mama, wees je bewust van je keuzes en kijk eens waar jij nog vanuit angst kiest. Ik zeg altijd er zijn maar twee keuzes:

Die vanuit liefde of vanuit angst.

Kies maar…

Dit artikel is geschreven door Marjoescha van Alphen

Marjoescha's expertise:

Met mijn kennis en ervaring als coach, trainer, ondernemer en moeder in combinatie met mijn energie, enthousiasme en daadkracht, begeleid ik mensen om dichterbij zichzelf te komen.

Hi ik ben Marjoescha! Oprichter van Mbold en Boldmom, al bijna 20 jaar samen met een fantastische vent waarmee ik inmiddels ook drie mooie (al zeg ik het zelf) kinderen heb. Na een carrière als recruiter, trainer en loopbaancoach heb ik 4 jaar geleden gekozen voor zelfstandigheid. Toen ik op mijn 26e zwanger raakte van ons eerste kindje had ik nog niet scherp of de beoogde carrière en het moeder zijn een haalbaar waren. Al vechtend voor mijn positie, mijn onafhankelijkheid, mijn moedergevoel en alle verwachtingen en overtuigingen, ging ik na nummer drie bijna koppie onder. Achteraf een prachtig breekpunt in mijn leven: Het was tijd om het op MIJN manier te gaan doen. De beste beslissing ooit. Werken en leven op mijn manier, op mijn tijd en vanuit mijn intuïtie en talent. Het eerste bedrijf dat ik oprichtte was Mbold. Dit staat voor embolden (aanmoedigen) van lef (bold). Mbold richt zich op een brede doelgroep (ondernemers, mannen, vrouwen) met uiteenlopende vraagstukken. Thema’s als de draad oppakken na een burn-out, hulp bij vervolgstappen in loopbaan en afscheid nemen van onzekerheid of perfectionisme pakken we in een co-creatie aan. Samen. Want dit soort thema’s aanpakken vraagt moed én aanmoediging!

Deze zomer voelde ik dat ik mijn eigen ervaring en leven meer mag gaan inzetten om gelijkgestemden te gaan helpen en zo ontstond het platform voor ambitieuze mama’s; BOLDMOM.

Volg Marjoescha ook op social media

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap